Skip to content

De Stentor, 25 maart 2021

‘Hoe een Iraanse mensenrechtenactivist vluchtte en haar eerste Nederlandse contact legde in Brummen’

Door: Diego Kemps, beeld: Patrick van Gemert

In 1990 vluchtte Mardjan Seighali voor het dictatoriale regime van Iran. Op zoek naar vrijheid kwam terecht in Nederland. Zonder de taal en de cultuur goed te begrijpen, legde ze haar eerste contacten in Brummen. In haar boek Tot op de dag,  geschreven met journalist Job Hulsman, vertelt ze haar verhaal. ,,Als ik terugdenk aan Brummen, heb ik alleen maar warme gevoelens.”

Brainwash, 12 maart 2021

‘Ze hebben mijn wil niet kunnen breken in de gevangenis’

Door: Kimberly van den Hengel, beeld: Tjebbe Venema

‘Ze hebben mijn wil niet kunnen breken’, zegt voorzitter van het Humanistisch Verbond Mardjan Seighali over haar tijd in een Iraanse gevangenis. Ze werd als zeventienjarige vastgezet en gemarteld omdat ze tegen de onderdrukking van het gewelddadige regime streed. In 1990 vluchtte ze naar Nederland.

Human, 6 februari 2021

‘Iets doen voor een ander vraagt om moed’

Door: Jules Ruijs , beeld: Jitske Schols

Mardjan Seighali vluchtte voor het gewelddadige regime van Iran in 1990. Dertig jaar later is ze de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond. Deze organisatie viert in 2021 dat het al 75 jaar strijdt voor keuzevrijheid en gelijkwaardigheid. Een strijd waar Seighali in Iran in de gevangenis voor werd gemarteld. 

AD Mardjan Seighali

AD, 1 februari 2021

‘Uit zelfbescherming houd ik het ergste leed privé’

Door: Pam van der Veen, beeld: Harmen de Jong.

Mardjan Seighali ontvluchtte Iran voor het gewelddadige regime van Khomeini. Haar droom, leven in vrijheid, heeft ze in Nederland waargemaakt. Ze bekleedt nu diverse bestuursfuncties op het gebied van humanitaire hulp en mensenrechten. In Tot op de dag vertelt ze haar indrukwekkende verhaal.

Het Parool, 5 december 2020

‘Het duurde lang voordat ik kon praten over wat mij is aangedaan’

Door: Marcel Wiegman, beeld: Harmen de Jong.

Mardjan Seighali (1964) is directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Ze vluchtte in 1990 met haar kinderen uit Iran. Onlangs werd ze de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Mardjan Seighali Parool
Mardjan Seighali Jacobine op 2

Jacobine op 2, 17 oktober 2020

Geïnspireerd door Edith Eva Eger

Psychotherapeut Edith Eva Eger (93) overleefde als tiener het vernietigingskamp Auschwitz en schreef op haar 90e een internationale bestseller over vrijheid en vergeving.  

Mardjan Seighali was te gast bij ‘Jacobine op 2′ om te praten over onderwerpen uit Edith Eger’s nieuwste boek: ‘Het Geschenk, 12 lessen die je leven kunnen redden’.

Mentale kracht was voor zowel Edith als Mardjan hun overlevingsstrategie.
“Mijn wil kan je niet breken.” – Mardjan Seighali
“Maar onthoud dat niemand van je kan afpakken wat je hier hebt.” (Ze wijst naar haar hoofd) “In je eigen geest.” – Edith Eger

Volkskrant, 10 mei 2020

‘Wie hard is voor zichzelf, is dat ook voor zijn omgeving’

Door: Fokke Obbema, beeld: Jitske Schols.

Haar idealisme brengt Mardjan Seighali in het Iran van ayatollah Khomeini in grote problemen. Ze wordt opgepakt, vrienden van haar worden vermoord. ‘Ik heb toen vriendschap met de dood gesloten.’

Mardjan Seighali Volkskrant
Mardjan_Seighali

NPO Net In Nederland, 5 april 2019

'Ik kijk nooit naar de klok, ik geef zoveel als ik kan'

Door: Hazem Darwiesh

‘Net In Nederland’ – online platform voor nieuwkomers – was welkom bij Mardjan thuis, en sprak haar uitgebreid over haar leven, werk en inspiratie.

Trouw, 30 maart 2019

'Het is ze in die Iraanse gevangenis niet gelukt mijn wil te breken'

Door: Nicole Lucas, beeld: Merlijn Doomernik.

Mardjan Seighali (55) ontvluchtte in 1990 met haar twee zoontjes Iran om zich in Nederland te vestigen. Vandaag krijgt zij in Naarden de Comeniusprijs voor ‘haar inspirerende rol in de samenleving’.

Mardjan Seighali Trouw
Mardjan Seighali TOPvrouwen

TOPvrouwen, 2019

'Sindsdien - ik was vijftien, zestien jaar - weet ik dat ik wil bijdragen aan een betere wereld voor iedereen'

Los van alle toevalligheden heeft Mardjan altijd haar hart en hoofd laten spreken om haar te brengen tot de plek waar zij zich nu bevindt. 

De Wandeling, 26 december 2017

De Wandeling met Joris Linssen

Voor Mardjan Seighali is vrijheid alles. Als tiener in Iran wordt zij gemarteld in Khomeini’s gevangenis. Na haar vrijlating mag ze niet meer deelnemen aan het publieke leven. Pas in Nederland hervindt ze zichzelf en haar levensgeluk. Nu is ze directeur van de Stichting voor Vluchtelingstudenten. 

De Wandeling, Mardjan Seighali
Mardjan Seighali

Omroep Flevoland, 25 september 2017

Van Iran naar Nederland

In deze indrukwekkende reportage – onderdeel van de serie ‘Opniew Beginnen’ van Omroep Flevoland – vertelt Mardjan Seighali hoe zij het ervaren heeft om in Nederland opnieuw haar leven op te bouwen. 

NRC, 24 februari 2017

'Een diploma is een stil verlangen naar wie je bent'

“Dit kabinet heeft ‘goede stappen’ gezet om vluchtelingen aan het werk te helpen, zegt Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Maar lang niet genoeg.”
“Vluchtelingen worden neergezet als profiteurs.”

Mardjan Seighali
TEDxAlmere Mardjan Seighali

TEDxAlmere, 6 november 2013

Opnieuw Beginnen

In deze TEDxAlmere talk neemt Mardjan Seighali het publiek mee in haar verhaal en drijfveren.